На какво да обърнем внимание при избора на паркинг стойка за велосипед

Не всички стойки за велосипеди са еднакви. Когато избирате паркинг стойка за велосипеди, определете кой ще бъде нейния ползвател и къде ще бъдат монтирани стойките за велосипеди. Лесното използване, поддръжката на велосипеда, сигурността, капацитетът, функцията, качеството на материалите и естетиката са всички съображения при избора на паркинг за велосипеди.

Избраният от вас велосипедн паркинг ще бъде най-важният фактор за сигурността и експлоатационната пригодност на зоната за паркиране на вашия велосипед. 

Има много модели стойки за велосипеди, които се различават по своята форма, сигурност, размери, възможности за разстояние, капацитет за паркиране на велосипеди и други.

Избора на стойка за изграждане на велопаркинг трябва да се базира на няколко съществени елемента, които тя трябва да притежава.

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЗАКЛЮЧВАНЕ НА РАМКАТА И КОЛЕЛОТО КЪМ ВЕЛОСИПЕДНАТА СТОЙКА

Основната характеристика на стойката за паркиране на велосипеди е, че тя трябва да позволява както рамката, така и поне едно колело да бъдат заключени към нея с помощта на катинар.

П-образни велостойки и такива във формата на близалка често се използват в тези приложения.

Велостойките тип ограда и другите подобни, които държат само колелото с гумата, правят велосипедите податливи на кражба, тъй като рамката може лесно да се свали от колелото.

ЗАКЛЮВАНЕ НА ВЕЛОСИПЕДА В ДВЕ ТОЧКИ

Известно е също, че велосипедните паркинги, които държат само колелото, увреждат велосипедите, тъй като цялото тегло на велосипеда се поддържа изцяло от каплата на колелото. Това обикновено води до огънати спици и шини.

Стойката за велосипеди трябва да генерира две точки на контакт върху рамката на велосипеда. Това ще осигури подходяща подкрепа за велосипеда.  

Велостойки, които поддържат рамката, но само с една точка на контакт, позволяват велосипеда да се подхлъзне и свлече на земята. Това причинява щети на велосипеда и създава претрупване на пода и е предпоставка за не използване на вело паркинга .

УСТОЙЧИВОСТ НА СРЯЗВАНЕ, ОГЪВАНЕ ИЛИ ДЕФОРМАЦИЯ

Стойката за велосипеди също трябва да издържа на срязване, огъване или деформация. Много крадци ще посегнат на велостойката, за да получат достъп, за да откраднат велосипеда.

Уверете се, че избраните стойки са достатъчно дебели, за да устоят на рязане с общи ръчни инструменти, които могат да се носят или скрият в раници или палто.

ЗДРАВО МОНТИРАНИ КЪМ СТАБИЛНА ПОВЪРХНОСТ

Велосипедната стойка също трябва да може да се монтира или бетонира сигурно, здраво и дълголетно към дадена порърхност. Когато велосипедната стойка може да бъде извадена от основата, за която е закрепена, тя става безполезна.

Най-сигурният метод е чрез бетониране. Предпочитат се велосипедни стойка с крака, които могат да бъдат заляти в бетон.  

Стойките за велосипеди с пети за повърхностен монтаж трябва да бъдат избрани за използване при монтиране върху съществуващи бетонни повърхности.

При създаване на паркинг върху асфалт, павета или естествени повърхности предпочитаният избор е чрез бетониране. 

ВИДОВЕ СТОЙКИ ЗА ПАРКИРАНЕ НА ВЕЛОСИПЕДИ

П-ОБРАЗНИ СТОЙКИ ЗА ВЕЛОСИПЕДИ

Този тип П-образни стойки за велосипеди може да е най-простият, но предлага основните функции, желани за паркиране на велосипеди.

Той поддържа рамката на велосипеда на две места, като помага да я поддържате изправена.

Стойката за велосипед модел Ирис също позволява заключване на рамката и колело към нея. Велостойката е здрава и една от най-сигурните. Този тип велосипедни стойки се предлагат и в много дизайнерски стилове, които надхвърлят само „П” формата.

ПИЛОН С ХАЛКА

Стойките за велосипеди модел Лолипоп  са любими паркинги за велосипеди от години. Те осигуряват добра сигурност и поддръжка за велосипеди. Височината на пръстена трябва да се има предвид. Може да е трудно да заключите рамка и колело към нея, ако тя е твърде висока.

СТОЙКИ В КОИТО ВЛИЗАТ ГУМИТЕ

Стойки за велосипеди с индивидуални гнезда за гумите  добавят допълнително ниво на опора, която предпазва велосипеда от паданеи свличане.

Индивидуалните гнезда също така гарантират, че велосипедите са паркирани в правилното положение на велосипедния паркинг. Подобни велосипедни стойки се предлагат и на две нива и с ориентация под 45 градуса, по този начин позволяват паркиране на повече велосипеди в рамките на дадена зона.

ПРИЛАГАНЕ НА ВАШИЯ ПЛАН


Колоезденето все повече се превръща в избор номер едно за алтернативен транспорт и е важно да се осигури сигурно паркиране на велосипеди. Осигурявайки паркинг за велосипеди, вие ще насърчите здравословната общност и околната среда. Но това също се превръща в необходимост, тъй като все повече и повече организации са създали или пишат изисквания за паркиране на велосипеди в градска среда.

Свържете се с нас днес,  за да ви помогнем да изведем вашия проект до финалната линия. Ще си партнираме заедно, за да работим за успешното реализиране на вашите велосипедни паркинги .