15 риска за здравето които крият енергийните напитки

Опасноста за здравето, свързана с прекомерната консумация на енергийни напитки, получа все по-негативен отзвук поради големия обем от енергостимулиращи продукти на пазара и лесния достъп до тях от непълнолетни.

Повечето енергийни напитки имат 3 пъти повече кофеин, отколкото чаша еспресо, силно подсладени са, имат множество други съставки и са приятни за пиене, което привлича повече по-младите потребители.

Ето защо наблюдаваме зачестили случаи на непълнолетни, изпитали негативните странични ефекти от консумацията на твърде много енергийни напитки наведнъж. Също така наблюдаваме и последствия за здравето от консумацията на твърде много енергийни напитки ежедневно за продължителен период от време.

15 негативни последствия от консумацията на енергийни напитки

1. Сърдечен арест: Въпреки че същетвуват формули по които може да се определи индивидуално какво количество кофеин наведнъж би било смъртоностно за човек, ние не можем да се оповаваме на тях. Тъй като хора със сърдечни заболявания могат да преминат в сърдечен арест само след няколко енергийни напитки. Преди да пиете енергийни напитки или кофеин, не забравяйте, че трябва да познавате здравето на сърцето си. Ново проучване показа, че енергийните напитки причиняват по-силни сърдечни контракции, които могат да бъдат вредни за някои с определени сърдечни състояния. Едно проучване показа, че между 2009 и 2011 г. има посртъпили 4854 обаждания към центрове по токсикология по отношение на енергийните напитки. 51% от тези обаждания са включвали деца. Друго проучване показва връзката между енергийните напитки и сърдечните събития сред тийнейджърите. Това проучване препоръчва тийнейджърите да консумират не повече от една 250 мл напитка на ден и не преди или по време на спорт или упражнения. Проучване от 2016 г. показа, че 18-40-годишните, които пият енергийни напитки, имат значително увеличение на QTc интервала си, което е маркер за анормален риск от сърдечен ритъм.

Изследвания от 2018 г. показват, че само 90 минути след консумация на две енергийни напитки, вътрешният диаметър на артериите е намален наполовина. Също така променят сърдечния ритъм и повишават значително кръвното налягане при участниците в проучването.

2. Главоболие и мигрена: Твърде много енергийни напитки могат да доведат до силни главоболия от симптомите на отнемане на кофеина. Промяната на количеството кофеин, което приемате ежедневно, може да доведе до по-чести главоболия.

3. Повишена тревожност: Някой хора са склонни да изпитват повишена тревожност при консумация на кофеинови и енергийни напитки. По-големите дози кофеин могат дори да предизвикат панически атаки.

4. Безсъние: Енергийните напитки вършат добра работа за поддържане на тонуса и разсънване на хората, но когато се злоупотребява, те могат да накарат някои хора да пропуснат напълно съня. Тази липса на сън причинява нарушено функциониране на мозъка и може да бъде опасно за шофиране или изпълнение на други тежки задачи и концентрация.

5. Диабет тип 2: Тъй като много енергийни напитки също са с високо съдържание на захар, в крайна сметка те могат да износят клетките, произвеждащи инсулин на панкреаса, което води до диабет тип 2.

6. Взаимодействие с лекарства: Някои от съставките в енергийните напитки могат да взаимодействат с лекарства, отпускани по лекарско предписание, особено лекарства, приемани за депресия.

7. Пристрастяване: Хората могат да се пристрастят към кофеина и енергийните напитки. Това може да доведе до отпадналост, раздразнителност и сънливост.

8. Рисково поведение: Съществува проучване, което показва, че тийнейджърите са по-склонни да поемат опасни рискове, когато са консумирани напитки с високо съдържание на кофеин. Това може да доведе до агресия или правни проблеми.

9. Треперене и нервност: Прекалено многото кофеин от енергийните напитки кара някои хора да се разклащат и да се безпокоят. Това може да попречи на изпълнението на необходимите задачи или да предизвика емоционални проблеми. Това проучване показва как кофеинът може да предизвика безпокойство.

10. Повръщане: Твърде много енергийни напитки могат да доведат до повръщане. Това причинява дехидратация и киселинна ерозия на зъбите и хранопровода, ако са чести.

11. Алергични реакции: Поради многото съставки в енергийните напитки могат да възникнат реакции, от лек сърбеж до свиване на дихателните пътища.

12. Високо кръвно налягане: Кофеиновите продукти като енергийни напитки могат да повишат кръвното налягане на човек. За хората с нормално кръвно налягане това не се отнася, но тези с вече повишено кръвно налягане могат да бъдат изложени на риск от инсулт и други здравословни проблеми, свързани с хипертонията, ако консумират твърде много енергийни напитки за кратък период от време. Проучване, публикувано от Американската сърдечна асоциация, показа, че енергийните напитки имат по-голям отрицателен ефект върху кръвното налягане, отколкото напитките, които съдържат кофеин само като активна съставка. Те смятат, че комбинацията от съставките в енергийните напитки представляват по-голям риск от проблеми, свързани със сърцето, отколкото напитки като кафе или чай.

14. Предозиране с ниацин: Ниацин (витамин В3) се поставя в повечето енергийни напитки в нива, които не причиняват вреда и дори могат да бъдат терапевтични. Ако човек обаче приема допълнителни хранителни добавки, съдържащи ниацин, е възможно предозиране с витамина при консумация на енергийни напитки в допълнение към тях.

14. Освобождаване от стрес хормон: Повечето енергийни напитки предизвикват увеличаване на освобождаването на хормона на стреса.
 
15. Проблеми с психичното здраве, агресията и умората. Скорошно проучване, проведено от американските военни, е установило, че войниците, които пият повече от две енергийни напитки на ден, са по-склонни да проявяват проблеми с психичното здраве, агресия и умора.

Въпреки тези сериозни рискове отказването от кофеина често се оказва непосилна задача за повечето хора.

Поради пристрастяването към кофеина, изострянето на тревожността и липсата на сън, всъщност отказването от него може да бъде истински кошмар.